Sık Sorulan Sorular
Terapi süreci hakkındaki konularla ilgili kafanıza takılan ne varsa bu bölümden bilgi alabilirsiniz.
TERAPİ SÜRECİ
İlk Seans Süreci Nasıl Geçiyor?
İlk seansta, psikolog sizi tanımaya ve geliş nedenizi anlamaya çalışır. Beraber dinamik olarak sizin istediğiniz, size rahatsızlık veren konu çerçevesinde sizin rahat hissettiğiniz kadar detayla terapistle konuşursunuz. Unutmayın ki asla yargılanmadığınız bir ortamda olacaksınız. Bu sınırda da psikologunuz sizi anlamak için size duygularınız ve deneyimlerinizle ilgili sorular soracaktır.
Psikoterapi Ne kadar Sürer?
Bu soru en çok merak edilen sorudur ancak hiç bir psikolog sizi görmeden, tanımadan, rahatsız olduğunuz konuyu ve detaylarını bilmeden bu soruya cevap veremez. Bunun dışında da başka diğer dinamikler süreci etkileyebilir. İlk görüşme sonrası az çok danışanla bu belirlenir.
Psikolog İlaç Tedavisi Düzenler mi?
Psikologların ilaç tedavisi üzerinde uzmanlığı yoktur. Psikolog ilacın gerekli olduğunu düşünürse görüşmelerden sonra sizi bir psikiyatriste yönlendirir. Bazen hem ilaç tedavisinin hem de terapinin beraber gitmesi gerekir.
Çocuk Terapi Akışı Nasıldır?
Psikologumuz süreç içinde psikoeğitim planmasını öncelikleyip sonra terapiyi başlatabilir. Çünkü Çocuk terapilerinde çocuğunuza nasıl yaklaşacağınız ve terapinin pozitif çıktılarını nasıl koruyacağınızı öğrenmeniz gereklidir, bu sağlıklı terapi sürecinin olmazsa olmazıdır. Sonrasında da başvuru konusu ne ise ona göre terapi çalışması başlatılır.
Çocuk Terapileri Ne kadar Sürer?
Bu sorunun kaynağına göre,ailenin süreçteki uyumuna göre değişir, genellikle 6-12 seans süreçte verimlilik gelişir.Fakat bu noktalarda eksiklikler devam ederse süreç uzar, verim azalır.
Terapide paylaşılanlar başkalarına (anne-baba-eş vs) aktarılır mı?
Terapide anlatılan her şey sizin özeliniz,bunun aktarımı söz konusu bile olamaz. Sadece kendinize,çevrenize zarar verme gibi bir risk durumu varsa sizi ve çevrenizi korumak için gerekli kişilerle bu paylaşılabilir.Bu terapinin önemli bir kuralıdır. Bunun dışında psikologunuz siz izin verdiğiniz taktirde ailenize yardımcı olabilecekleri noktalar(ihtiyaçlarınız çerçevesinde) ile ilgili çalışma önerebilir, yapmayı teklif edebilir,bunu da sizinle birlikte iken yapar.
Ne zaman kendinize döner ve çözüm için harekete geçersiniz o zaman yaşamın ışıltılarını görmeye başlarsınız.Çünkü ömrü şikayetlenmek yerine , çözüm bularak parlatmak bir seçim
TERAPİ
Terapi, hayat yolunda geçirilen zorlu süreçler neticesinde gelişen,her türlü güçlük için gerekli bir müdahaledir.