top of page
Yazarın fotoğrafıÖzlem Bal

KANSER GİBİ ZORLU HASTALIK SÜREÇLERİNİ SAĞLIKLI YÖNETME

Güncelleme tarihi: 22 Ara 2021

Vefat eden Eski nişanlımın kıymetli hatırasına ithafen


Zorlu hastalık dönemlerinde sevdiğinize nasıl yardım edileceğini, süreç içinde dirayetin nasıl sağlanacağını bilememek, o karmaşık duyguların ağırlığı, vedalaşma hissinin her an gelecek bir şey gibi yaşanması ve bunları taşımak hiç kolay değil.Fakat insanız biz, öğrenip olgunlaşmak, hepimizin hayat yolculuğunda var. Ağır duygular, durumlarla başa çıkmayı bilmek ve muhakkak bu zorlu durumun kişide ve sizde belli duygusal dalgalanmaların olacağını bilmek önemli. Nelere dikkat etmek gerekli:

· Kişinin ağrıları olduğunda veya bedensel değişiklikler yaşadığında( saçlarının kemoterapi süreci nedeniyle dökülmesi, iştah kaybı nedeniyle kilo kaybı gibi) kişiye üzülmen normal fakat kendini üzüntüye bırakman seni yorar gibi destekleme tavrını oluşturmamız gerekli. Üzüntüsüne eşlik etmek anlaşıldığını hissettireceği için kendini güçlü hissetmesine katkıda bulunacak.

· Bir çok bedensel değişiklik yaşadıkları için bu süreçte üzüntü, kaygı, korku, kızgınlık, çaresizlik, mutsuzluk, umutsuzluk gibi bir çok duygu kişiyi zorlayacak, bu yüzden bunların normal olduğunu, hastanızın uyum sağlamakta zorlanacağını bilmeniz gerekli, bu süreç onun çok fazla travmatize olduğu anlar, bu noktalara hassas olun ve bilinçli davranışlar için uzmandan destek alarak ilerleyin zira bu süreç sizin için de travmatik hisleri beraberinde getirebilir. Ayrıca şunu unutmayın, günlük rutinlerini devam ettirme hissi onun hayat devam ediyor düşüncesini güçlendirmek, travmatik hislerin güçlü etkisini kırmak için gereklidir.

· Ayrıca hastanızın ağrı şikayetleri azaldığında birbirinize latife yapabilir, neşeli anlar oluşturabilirsiniz, yürüyüş yapması için ona yardımcı olabilirsiniz çünkü hava almak , hareket etmek depresif duygudurumu zayıflatmak için önerilen bir şeydir. Fakat isteksizliği, ağrıları olduğu zaman zorlamayın, küçük yer değişiklikleri bile onun için başarıdır, koltuğa geçip camdan bakması bile.

· Bazen yalnız kalmak istemesi garip bir ihtiyaç olarak kulağınıza gelmesin, çünkü kendi kendine kalmak bazen hepimizin kendi şarjını doldurmak için kullandığı bir yöntem. Fakat endişe ettiğiniz bir durum varsa (kendini öldüreceğini söyleme ya da buna girişebileceğini düşünme gibi ) bu durumda bir uzmanın takibini isteyebilirsiniz, bu noktada uzman intihar riskini önlemek için yatıştırıcı bir ilaç ekleyecektir.

· Aile yakını olarak üzülmeniz , kendinizi duygusal olarak zorlanırken hissetmeniz çok olağan, hatta çaresizliğin eşlik ettiği öfke ve öfke patlamaları da görülebilecek beklenen durumlar arasında, bu aşamada muhakkak bir uzmanın sürecinize eşlik ediyor olması zorlu hastalık sürecinde olan yakınınız ve sizin için sağlıklı, verimli, kısa vakitleri özel, huzurlu geçirmeniz için önemli.

· Kişinin üzüntülü olduğu konularda sizin bu konudaki kendi kızgınlıklarınız , değerlendirmelerize ve şikayetlenmelerinize azami dikkat edin, bu onun moralsizliğini arttıracaktır, hastalıkla mücadele konusundaki direncini ise azaltacaktır. Bu süreç; aile yakınlarının yıkıldığını yansıtacak söz ve hareketlerin, en minumumda tutulması gereken bir süreç, onun yanında güçlü kalabilmek, dik durabilmek evet kesinlikle kolay olmamakla birlikte zorlu sürecin sizi yoracak, zorlayacak kısımlarında uyumunuzu yükseltecek önemli püf nokta, unutmayın hayat hepimiz için bir gün nihayete erecek, o halde bize verilen sürenin önce hastamız için ,sonra bizim için çok daha kıymetli olduğunu hatırımızda tutmamız yeterli.

· Hastanızın üzüntüsünü arttıran durumlara karşı dikkatli olun, öfkenizi yönetmek hassas bir konu , saldırganlaşmak(bağırmak, hakaret etmek, kavga, gürültü içinde tartışmalar yürütmek) maalesef sizi ekstra üzecek durumlara kapı açabilir ve hastanıza da fazlasıyla yeniden duygusal yük oluşturur.

· Hastalarınızın isteklerine kulak verin, kendi endişeleriniz, kavgalarınız ile hareket etmek yerine empati kurun, ör: eski eşini görmek istedi, bu durumda sizin öncesinde aranızda bir tatsızlık varsa, bu konunun gündemi yapılmamalı, sizin süreçte kızgınlık değil üzüntünüzü yaşamanız olgunca bir seçim olacaktır. Bir de şu açıdan bakın; “hastanızın yerinde siz olsaydınız neler hisseder, neler düşünür ve ne olmasını beklerdiniz ?” Bu süreci; insan olarak empati ile yürütmek için önemli. Ayrıca bu süreçte onun kendini iyi hissetmesine yardımcı olmak açısından kendi için taleplerinin olması gayet normal.

Bu vesile ile Eski nişanlım Suat Kılıç'a bana kattıklarından, saygısından, ihtimamından dolayı şükranlarımı sunuyorum, Rabbimden kendisine rahmet diliyorum ve kıymetli ailesinin gözlerinin nuru evlatlarının acısını atlatabilmelerini canı gönülden diliyorum.


Sen gönlümün en kıymetli misafiri

Ruhumun canparesi

Yüreğimin acısını hafifletmek çok zor..!

Seninle vedalaşamamanın acısı beni yokladığında

Senin "ağlama" tesellin benim ilacım

Seni yetiştiren anne babana,kardeşlerine,yakınlarına ömür boyu metanet diliyorum

Daha güzel yerlerde buluşmayı yürekten diliyorum.

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page